Kostpolitik på Fredericia Friskole

Formål:

At fremme elevernes mulighed for at træffe sunde valg
At fremme børnenes trivsel, herunder deres sundhed og udviklingsmuligheder
At medvirke til at eleverne på længere sigt får sunde spisevaner

Hvorfor:

Sunde og mætte elever fungerer bedre fysisk, psykisk og socialt
Optimere den enkelte elevs energiniveau og koncentrationsevne

Hvem:

Det er forældrenes ansvar, at deres børn medbringer gode og ernæringsrigtige madpakker i skolen/SFO
Det er forældrenes ansvar, at deres børn har spist morgenmad, inden de møder i skolen
Skolen/SFO medvirker til at have fokus på sundhed ved at inddrage sundhedsemner/uger i klasserne

Den daglige praksis:

Morgenmad:

Skolen forventer, at eleverne har spist morgenmad, inden de kommer i skole.
Hvis eleverne har svært ved at spise morgenmad hjemme, kan de medbringe frugt/brød, som kan spises lige før skolestart.

Spisefrikvarter:

Eleverne kan medbringe en lille madpakke eller frugt til 10’er-pausen.
I spisepausen foregår spisning samlet i klasseværelset – i indskolingen vil der være en lærer til stede imens – der skal være ro til at spise.
I overbygningen kan man som forældre vælge, at lade børnene købe mad ”i byen” (med en underskrevet tilladelse om, at de må forlade skolen i spisepausen) – men skolens anbefaling er klart en madpakke med hjemmefra, da det også giver forældrene indsigt i, hvad deres barn spiser.

Drikkevarer:

Der er adgang til vandhaner, men vi opfordrer til at eleverne selv medbringer en drikkedunk med (navn og) vand – der er mulighed for at stille den på køl.
Eleverne kan også medbringe mælk – der er mulighed for at stille det på køl.
Der må ikke drikkes sodavand, energidrikke og andre sukkerholdige drikke.

I hverdagen:

Til hverdag spiser eleverne ikke slik eller kage på skolen. Slik, sodavand og usunde mad- og drikkevarer fremmer ikke koncentrationen.
Der er køleskab og mikroovn til rådighed for alle klasser.
Skolen anmoder derudover om, at følgende udelades i undervisningstid og SFO-tid:

Nudler/yumyum, små drikkeyoghurter, chips og pomfritter.

Særlige begivenheder:

I forbindelse med fødselsdage, jul, afslutninger eller andre mærkedage, kan skolen eller SFO dispensere fra dette. Ved elevers fødselsdage skal det aftales med de enkelte klasselærere, hvad og hvornår der medbringes ”hygge-guf”.

Klassens time

Ønsker man, som klasse, at have en "hyggeordning" f.eks. en gang om ugen, ønsker vi, at det sunde alternativ tænkes ind. Vi anbefaler bl.a. boller, frugt og grønsager fx frugtspyd, æblebider, rosiner og mandler osv.

Ved ekskursioner

"Reglerne" for madpakkens indhold på ekskursioner, er som ovenfor beskrevet.
Ved ture ud af huset vil vi bevidst opfordre til, at børnene har en god sund madpakke
med og vand at drikke.

Kostpolitikken skal evalueres én gang årligt.

Gode links med råd om sund ernæring og sund kost:

www.altomkosk.dk

www.spismest.dk